Odrůda Sylvánské zelené

 

Z historie vína

Sylvánské zelené pochází z Rakouska, kde vznikla samovolným křížením odrůd Rakouské bílé a Tramín. Kdysi byla nejrozšířenější odrůdou na Moravě a proto se jí říkalo „Morávka“. Pro velkou pracnost byla vytlačena Neuburským a to posléze odrůdou Můller Thurgau.

Čím vás víno zaujme

Je to odrůda slabšího vzrůstu, ale s hustým olistěním. Hrozen je středně velký, ale velmi příjemné chuti, tak se používala jako stolní hrozen. Víno je neutrální zelenožluté barvy s vůní do zelených jablíček, v chuti jemně kořenité. Rychle dozrává do plnosti a kulatosti s přijemným dojmem a střední dochutí. 

K čemu se víno Sylvánské zelené hodí

Špičkové víno k jehněčímu, k pečené krůtě, kachně, huse a grilovaným pstruhům včetně sýru Leerdamer.

Kde odrůdu Sylvánské zelené pěstujeme

Zraje středně pozdě, vyžaduje živné půdy, proto hlavní výadbu máme v trati Hušpery.

NAŠE DALŠÍ ČLÁNKY

Výstava vín ve Vinařství DUFEK